wie is ?

archief

emailK-1 motor
Het KROMHOUT MOTOR-ARCHIEF.


Een initiatief van Han Mannaert.
De belangstelling voor de geschiedenis van "Kromhout" is ontstaan na het inbouwen van een Kromhoutmotor in de opduwer "Jumbo". Op zoek naar technische gegevens, de herkomst en het oorspronkelijk gebruik van de motor alsmede een aangeboren nieuwsgierigheid naar het verleden, deed mij steeds verder teruggaan in de geschiedenis van de:
              "Kromhout Motoren Fabriek".

Opduwer Jumbo
De onuitwisbare koppeling van de naam Kromhout met de familie Goedkoop deed mij zoeken naar de oorsprong van dat alles. Het verzamelen van gegevens werd een hobby en leidde tot een bescheiden verzameling. De Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis en de belangstelling voor Kromhout was aanleiding om de geschiedenis van Kromhout voor de liefhebber op papier te zetten.

Kromhout K1


In 1997 had ik genoeg materiaal verzameld voor het boekje;

"Kromhout Motoren",
De geschiedenis van KROMHOUT.

In afgelopen jaren is het Kromhoutarchief enorm uitgebreid met gegevens uit de vroegere administratie van de KMF zoals foto's, folders en levering van motoren, (vracht)auto's, bussen etc. Ook mocht ik vele foto's over de werknemers ontvangen. Het werd tijd voor een nieuw boek wat nu, in 2009, gereed is gekomen.

        Zojuist verschenen!

De Goedkoopen hebben ruim 100 jaar in belangrijke mate bijgedragen in de industriële ontwikkeling van Amsterdam. Wereldwijd bevoeren hun schepen het water, veelal als aandrijving voorzien van een Kromhoutmotor.
De schrijver neemt u mee naar de ontwikkeling van Amsterdam in de 17e eeuw, de aanleg van de Nieuwe Zeedijk, de latere Hoogte Kadijk met de Nieuwe Vaart, met o.a.de daar gevestigde werf "'t Kromhout".
De geschiedenis van de familie Goedkoop van Turfschipper tot Reder, Scheepsbouwmeester en Motorfabrikant. De scheeps- en motorenbouw. De Kromhout auto- en vliegtuig-motor-industrie.
Dit alles in 200 pagina's met ruim 200 zwart-wit foto's en afbeeldingen. Nog steeds varen er schepen, gebouwd op deze beroemde werf, maar nog meer in aantal zijn de geweldige Kromhoutmotoren.        UITVERKOCHT!


Formaat 21 x 22 cm.
Verkoopprijs 14,50 euro.
Te bestellen bij: J Mannaert
Ook verkrijgbaar in het Kromhoutmusem.
Op de foto's op deze pagina ziet u de opduwer "Jumbo" en de Kromhout motor waar het allemaal mee begon. U kunt tevens het echte motorgeluid beluisteren door hiernaast op de knop te klikken.

Inmiddels is de Jumbo opgevolgd door de Jumbo 2, zie de foto's hieronder.

Jumbo 2
JUMBO 2
3 gs motor
motor 3-GS-108


J A M Mannaert.   ( auteur )